Петък 13-и в западната култура често се свързва с лош късмет

...
Петък 13-и в западната култура често се свързва с лош късмет
Коментари Харесай

Петък 13-и - от Стивън Кинг до Тейлър Суифт

Петък 13-и в западната култура често се свързва с неприятен шанс (в някои азиатски страни например " съдбовното " число е 4, чието име звучи като думата за смърт). На този ден милиони суеверни хора заобикалят срещите с черни котки, стоят надалеч от огледала от боязън да не ги счупят и хапват безвкусни ястия, обезпокоени, че могат да разсипят солта. Други отхвърлят да карат или да се качват на аероплан.

Изследователи към момента търсят корените на суеверията за „ черния петък “. Съществуват няколко хипотези: една от тях споделя, че богът на злото и огъня Локи нахълтал натрапен на празненство като 13-и посетител и подло умъртвил със стрела от имел бога на насладата Балдер. Земята потънала в мрак и печал. В античния Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият демон. Според нумеролозите числото 13 „ страда “ поради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус - Юда пристигнал финален, 13-и, на Тайната вечеря. В картите Таро 13-ата карта е картата на гибелта.

Страхът от петък 13-и се назовава параскавидекатриафобия (от гръцки). Всяка година се падат сред един и три петъка на 13-о число.

Изчислено е, че на този ден единствено в САЩ бизнесът губи сред 800 и 900 милиона $, защото доста хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, създател на Центъра за ръководство на напрежението и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, споделя, че страхът от петък 13-и изтезава сред 17 и 21 милиона американци.

Числото 13 и в частност петък 13-и са в положение да " изкарат ангелите " даже на майстора на хорър романите Стивън Кинг, който написа цяла публикация по тематиката за " Ню Йорк таймс " през 1984 г. 

От параскавидекатриафобия страда и американският президент Франклин Делано Рузвелт. Биографът Джон Гънтър написа: " Той мразеше петък 13-и, в никакъв случай не би почнал значимо пътешестване в петък, в случай че можеше да го избегне, и не обичаше да сяда на вечеря с 13 души ".

Марк Твен един път бил 13-ият поканен на вечеря посетител. Въпреки суеверното предизвестие на другар, американският публицист и хуморист въпреки всичко отива. " Беше в действителност неприятен шанс. Те имаха храна единствено за 12 души ", споделя по-късно Твен. 

Друг американски президент - Хари Труман, е бил огромен обожател на играта на подкови и даже е конфигурирал игрище пред Овалния кабинет. Труман прави още една крачка напред, като инсталира подкова над вратата на кабинета си за шанс.

Основан през 1882 година от капитан Уилям Фаулър, Тринадесетият клуб на Ню Йорк е група от скептици, които се опълчват на суеверията, като провеждат вечери в петък, 13-и. На първата вечеря членовете му - 13 на брой, минават под стълба, обръщат солниците на масата (спазвайки обаче възбраната да не хвърлят солта през рамо), хапват 13 ястия, първото от които на светлината на 13 свещи. Малкият клуб се разраства до национална организация, наброяваща над 400 души. Сред почетните й членове съгласно Нюйоркското историческо сдружение са петима американски президенти - Честър Артър, Гроувър Кливланд, Бенджамин Харисън, Уилям Маккинли и Теодор Рузвелт. 

Сред известните персони, родени в петък 13-и, са писателят и драматург Самюел Бекет, някогашният президент на Куба Фидел Кастро, някогашните актриси, близначките Мери-Кейт и Ашли Олсън, актьорите Джулия Луис-Драйфус и Стив Бушеми, Макс Вайнберг - дълготраен барабанист на Брус Спрингстийн, музикантът от група " Мънкис " Питър Торк.

Режисьорът на психически трилъри и занаятчия на съспенса Алфред Хичкок също е роден в петък, на 13 август 1899 година Режисьорския си дебют Хичкок прави през 1922 година с лентата " Номер 13 ", която е обречена през цялото време. Филмът остава недовършен и се счита за загубен, както и сюжетът за него. 

Петък, 13 септември 1996 година, е черен ден за хип-хопа - рапърът Тупак Шакур умира в болница в Лос Анджелис от раните, които е получил при пукотевица на 7 септември. 

Групата " Блек сабат " издава дебютния си албум на 13 февруари 1970 година, петък.

В своя шлагер " Superstition " ( " Суеверие " ) Стиви Уондър пее: " Когато вярваш в неща, които не разбираш, тогава страдаш. Суеверието не е методът ".

На другия полюс е певицата Тейлър Суифт, която счита цифрата 13 за късметлийско. " Родена съм на 13-о число. Навърших 13 години в петък 13-и. Първият ми албум стана златен за 13 седмици. Първата ми ария, достигнала първото място, имаше 13-секундно интро ", споделя Суифт, една от най-успешните модерни изпълнителки. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР